Skip to main content

Efektivní chlazení a větrání skladu FRUJO

Efektivní chlazení a větrání skladu FRUJO

FRUJO, a.s. je součástí holdingu Polak International a.s. a patří mezi přední české výrobce potravinářských komponentů, které se používají v různých odvětvích potravinářského průmyslu.

Společnost se zaměřuje na výrobu ovocných a zeleninových komponentů pro mlékárenský a tukový průmysl, ale také na výrobu omáček, zmrzlin, sirupů a dezertních polev. FRUJO klade důraz na BIO produkty a Clean Label komponenty bez umělých přísad a aditiv.

FRUJO instalace v létě 2024

Tento projekt se zaměřil na zlepšení komfortu pracovního prostředí ve stávajícím skladu instalací technologie s nízkou energetickou spotřebou a rychlou instalací s minimem omezení.

Sklad čelil výzvě udržet optimální vnitřní teplotu během extrémních letních veder, kdy venkovní teploty přesahovaly dlouhodobě 30°C a krátkodobě až 35°C.

Výzva

Hlavním cílem bylo udržet komfortní klima uvnitř skladu během celého léta a zároveň zajistit energetickou úspornost.

Systém měl snížit vnitřní teplotu pod 26°C a zlepšit kvalitu vzduchu bez potřeby nadměrné spotřeby energie.

Jaké bylo naše řešení?

Pro splnění těchto cílů byly na střechu skladu nainstalovány dvě adiabatické chladicí jednotky, každá s výkonem 12 500 m³/h chladného vzduchu. Tyto jednotky jsou napojeny na systém rozvodu chladicí vody a byly navrženy s ohledem na změřené vnitřní tepelné zatížení, prostorové možnosti a požadovaný chladicí výkon.

Pro odvod vzduchu byly instalovány dva tepelné extraktory, také na střeše, s celkovou kapacitou odvodu vzduchu 20 000 m³/h. Jednotky jsou poháněny motory, které zajišťují efektivní odstranění horkého vzduchu.

Systém je provozován v plně automatizovaném režimu s dálkovým ovládáním přes webový server, což umožňuje sledování a úpravy v reálném čase.

Použitá technologie

  • 2 ks adiabatických evaporizérů: Pro chlazení vzduchu.
  • 2 ks extraktorů tepla: Pro snížení tepelné zátěže.

Výsledek

Navzdory venkovním teplotám přesahujícím 35°C se systémem podařilo udržet vnitřní teplotu pod 26°C, což zajistilo příjemné pracovní prostředí.

Celý systém navíc pracuje s energetickou spotřebou menší než 3 kW/h, což potvrzuje jeho nízkoenergetický a vysoce efektivní provoz.

Tento projekt ukazuje naši schopnost poskytovat energeticky účinná řešení pro řízení klimatu v průmyslových prostředích, a to i během extrémních veder, přičemž udržujeme nízké provozní náklady díky automatizaci a inovativním chladicím technologiím.