Skip to main content

Lepší vzduch pro LAUFEN

Lepší vzduch pro LAUFEN

LAUFEN s.r.o. je významný producent sanitární keramiky s velkým podílem ruční práce.
Společnost, známá také pod značkou JIKA, byla koupena firmou Roca a má významný podíl na trhu. Při zlepšování pracovního prostředí a tepelného komfortu v jejich provozu jsme se zaměřili na optimalizaci výroby v oblasti bílé retuše, kde se ručně obrušují keramické polotovary.

LAUFEN instalace v roce 2019

Lokalita: Provoz Znojmo
V provozu Znojmo, kde probíhá finální úprava keramických výrobků, jsme čelili několika výzvám spojeným s vícepatrovou budovou a specifickými požadavky na kvalitu vzduchu a tepelný komfort.

Jak to tam vypadalo?


Budova byla energeticky nevyhovující a její stará konstrukce omezovala možnosti instalace tradičních řešení. Specifickým požadavkem byla nutnost instalace přes stěnu a okno kvůli vícepatrové budově. Nízká pojezdová výška rovněž komplikovala montáž, a proto jsme museli vyrobit atypické hranaté potrubí místo běžného kulového, aby vzduch proudil co nejblíže k pracovníkům bez foukání přímo na záda.

Cíl:


Cílem projektu bylo zlepšit kvalitu pracovního prostředí a tepelný komfort. Instalovaná technologie měla zajistit ochlazení a zvlhčení vzduchu při zachování specifických požadavků na proudění vzduchu v prostorách bílé retuše.

Specifika projektu:

  • Statika budovy: Nemožnost instalace do střechy.
  • Konstrukce: Vícepatrová budova vyžadovala montáž přes stěnu a okno.
  • Pojezdová výška: Nutnost výroby atypického hranatého potrubí.
  • Požadavek na proudění vzduchu: Specifický požadavek na nefoukání vzduchu přímo na záda pracovníků, ale do úrovně kolen a lýtek.


Použitá technologie:

  • 2 ks adiabatických evaporizérů: Pro chlazení vzduchu.
  • 1 ks extraktoru tepla: Pro snížení tepelné zátěže.
  • Na míru vyrobené lehké ocelové konstrukce pro boční montáž.

Výsledek:


Instalací našeho řešení jsme dosáhli výrazného zlepšení pracovního prostředí a tepelného komfortu, přičemž maximální spotřeba elektrické energie byla ponížena na 3,5 kW. Pracovníci v oblasti bílé retuše nyní pracují v optimálních podmínkách, aniž by bylo narušeno proudění vzduchu, což vedlo ke zvýšení jejich spokojenosti a efektivity práce.
LAUFEN s.r.o. tak získal nejen technologicky pokročilé řešení, ale i zlepšení pracovního prostředí, což je klíčové pro udržení vysoké kvality ručně vyráběných produktů.